כל הזכויות באתר שמורות לנעמי גינת @

004.png

004.png

1/10
  • צרו קשר

  • מאמרים

  • ייעוץ ואימון מרחוק

  • אימון לקריירה

  • ADHD אימון

  • יזמות עסקית

  • אודותי

  • דף הבית

  • Web Address

  • More

     זוגיות ועסק משותף
      מעט : נעמי גינת – מאמנת תעסוקתית


    שותפות עסקית מוצלחת – אינה עניין פשוט כלל וכלל. יחד עם זאת- יש לה יתרונות ברורים : היא מונעת תחושת בדידות, מייצרת ערך סינרגטי, ומאפשרת שוויון בהשפעה על העתיד האישי והעסקי. אבל כשהשותפים הינם בני-זוג  -  השותפות הופכת למאתגרת במיוחד.
    בפנטזיה עשויים לככב לו"ז גמיש ומתחשב, הפסקות-צהריים משותפות, נאמנות ומחויבות מרביים, וחזית אחידה מול עובדים, לקוחות וספקים. 
    אולם בפועל-  תתכן נפילה ל"מלכודת" המשלבת תחרות והתנצחויות, הקצנת בעיות שכבר קיימות בחיי הזוג , ו'רתיחות' שאין להן שהות 'להתקרר'.
    בעיות בזוגיות שהתנהלו עד-כה  "על אש קטנה", ואפשרו המשך של חיים הרמוניים – מחמירות כשהן מתרחבות גם לעולם הקריירה שמחוץ לקן המשותף. המתחים שמקורם בבית- עלולים להשליך על העסק המשותף , ולהעיב על סיכוייו. כך למשל מחלוקת בנוגע להתנהלות מול הבן המתבגר שבבית- עלולה לבוא לידי ביטוי בכעסים ומאבקי-כוח גם בניהול העסק.
    מנגד-  סוגיות ענייניות, שמקורן בניהול העסק – עלולות להפוך לעוד מוקדי-התלקחות בין בני הזוג, ולפגום במרחב הזוגי והמשפחתי שלהם.  זאת במיוחד כשהעסק מקרטע או נקלע למשבר. ליבון נושא טעון בעבודה, על המצע הזוגי בלילה, רק כי בני הזוג לא התפנו לעסוק בו במרוצת שעות העבודה- עלול לחבל באינטימיות ובאיכות השינה שלהם.
    חשוב לזכור שלא ניתן וגם אין זה הוגן – להתיימר לשנות את הזולת. מאפיינים לא אהודים שלו/ה - יבואו לידי ביטוי גם בעסק המשותף שלכם; וצרכים דומיננטיים שלו – ידרשו מענה גם במרחב הזה.
    ישנם זוגות שגם ללא ניהול העסק המשותף – מתקשים בפתרון הקונפליקטים שביניהם, והתוספת שיביא עמה ניהול העסק המשותף-  אך תחמיר את מצב היחסים. כשעובדים יחד, ונמצאים באותו מרחב לאורך רוב שעות היממה- נחשפים גם לצדדים לא-מוכרים בהתנהלות בן-הזוג ; שחלקם עלולים שלא למצוא חן.
    לעומתם – ישנם זוגות שהשכילו ליצור תשתית מוצלחת של הערכה ופירגון-הדדי,קבלת החלטות ופתרון קונפליקטים. סיכוייהם להשליך דרך זו מתחום חיי המשפחה - גם על ניהול מוצלח של השותפות העסקית –טובים בהרבה.
    מבחינת ניהול-הסיכונים, הרי ששותפות עסקית בין בני זוג – מקבילה ל-"לשים את כל הביצים בסל אחד". במידה שהעסק אינו ריווחי דיו (וכמעט כל עסק מתחיל – אינו ריווחי, ודורש השקעה כלכלית מיוחדת להקמתו וייצובו) – הרי שכלל הכנסתה של המשפחה נפגעת; הדאגות והמתחים – גואים.
    קורה לעיתים שרק אחד מבני הזוג הינו היזם ובעל הרעיון העסקי ; ואילו השני- מצטרף אליו , מתוך אינטרסים אישיים, דוגמת : אי-שביעות רצון מעיסוקו או מסיכויי קידומו בעבודה, פיטורין , תלות והתבטלות בפני בן-הזוג ועוד.
    יתכן גם שבן הזוג מצטרף לעסק קיים של זולתו, אולם אינו מתכוון להיות "כינור שני". כניסה לא-זהירה למרחב העסקי – כמוה כחדירה למרחב האינטימי, ועלולה לעורר איום, תרעומת והתנגדות אצל בעליו הראשוני של העסק.
    במיוחד במקרים שכאלה – חשוב לשוחח מראש ולהגיע להחלטות באשר לחלוקת-התפקידים בין בני הזוג. למשל : את תרכזי את השיווק וקשרי הלקוחות, ואילו אני- את הספקים ; את תנהלי את הכספים, ואילו אני- אנהל את הפן הלוגיסטי של הייצור וכיוצ"ב
    חלוקת התפקידים צריכה, כמובן , לקחת בחשבון את ה"חוזקות" וההעדפות של כל אחד מבני הזוג ; ואת המשאבים שהוא יכול ומוכן לתרום לשותפות (= משאבי זמן, ידע, מיומנות, קשרים וכיוצ"ב). 
    על שניהם להימנע מ'זליגה' לתחומו של השותף; אך אין הדבר מוציא מכלל אפשרות היוועצות או היעזרות בו .
    שונה הדבר במקרה בו החזון להקמת העסק – משותף לשני בני הזוג. ביחד הם ציירו את תמונת-העתיד, תכננו את הפרטים, ונערכו למחירים שיידרשו. במקרה כזה- האחריות , המחויבות וההתגייסות- תהיה הדדית, כששניהם מכוונים לקראת המטרה המשותפת.
    בתקשורת של  בעלי העסק מול עובדיהם, לקוחותיהם וספקיהם – חשוב שבני הזוג יקפידו שלא להחצין את הקשר המשפחתי שלהם. כך למשל במקום לומר בטלפון  " בקשר לשיווק- אני מעבירה אותך לבעלי";  תאמר האשה: "אני מעבירה את השיחה לדורון,מנהל השיווק שלנו". 
    אימון יזמים(( COACHING  לשותפות-עסקית – עשוי  להיות השקעה מוצלחת עוד בשלב של טרום-הקמת-העסק . הוא  יתרום 'להצפת' סוגיות בעייתיות אותן לא שיערו מראש;  לקבלת החלטות חיוניות מתוך שוויון והסכמה  ; ולהיערכות-ריאלית לקראת הבאות.
    לסיכום:
    הקמת וניהול עסק משותף- הינה מאתגרת במיוחד ,כשהשותפים הם גם בני-זוג, בחייהם הפרטיים.
    זוגיות הרצופה קונפליקטים, מאבקי-כוח ותחרות – עלולה להפוך את העסק לזירת התגוששות נוספת, ולפגוע בשגשוגו. במצב כזה – עדיפה "הפרדת כוחות" .
    חלוקת תפקידים ברורה ומושכלת מראש – הינה הכרחית, גם אצל בני זוג שההרמוניה שורה במעונם.