"לא ינום ולא יישן"- שינה ו- ADHD
השינה נחוצה לקיומנו, ממש כמו מים ואויר ! זה איננו "זמן מבוזבז" או "מצרך מותרות".
מה מאפיין את התנהגותם של אנשים עייפים ? ת': עצבניים ומתוחים, קצרי סבלנות, מתלוננים ובמצב רוח עכור, חסרי חשק ומוטיבציה, מבולבלים ומתקשים להבין , לזכור ולקבל החלטות טובות. לאורך זמן- יש נטייה לתחלואה מוגברת בגלל הירידה בחיסוניות ו/או להאטה בריפוי.
ילדים ומבוגרים – מגיבים אחרת, לחוסר בשעות שינה :
ילדים הסובלים ממחסור בשינה הופכים להיפר-אקטיביים
מבוגרים- הופכים ישנוניים .
בזמן השינה מתרחשים בגוף תהליכים חיוניים.
83% מבעלי התסמונת ADHD –סובלים מבעיות שינה : קשיי הרדמות, קשיי יקיצה, ושינה חטופה ולא איכותית.
במחקרים* התגלו לאחרונה הסיבות הפיזיולוגיות להפרעות שינה אלו: נמצאו הוכחות לכך שאצל אנשים עם ADHD יש חסר בהפרשת הורמון השינה "מלטונין", במיוחד בשעות הלילה.
מלטונין הינו הורמון המיוצר בגופנו בבלוטת האצטרובל הקטנה שבמוח, הוא מופרש בעיקר בחשיכה ; ובין יתר תפקידיו - הוא גם מסייע בויסות מחזורי השינה-יקיצה.
במצב תקין, עולה רמת המלטונין בשעות הערב , ונשארת גבוהה למשך הלילה. באשמורת הבוקר – היא שבה ויורדת בהדרגה.
המלטונין משפיע לא רק על מחזור השינה-יקיצה, אלא גם על מבנה השינה ואיכותה: החוקרים מדדו את קצב וכמות של הפרשת המלטונין בקרב אנשים הסובלים מ- ADHD והשוו את הממצאים לאוכלוסיית אנשים שאינם סובלים מהתסמונת. נמצאו הבדלים משמעתיים בכמויות של ההורמון הן בשעות הלילה, והן במהלך היום.
בקרב האנשים שאינם סובלים מהתסמונת – נרשמה ירידה משמעותית ברמת המלטונין ,משעות הבקר; ואילו בקרב בעלי ה- ADHD – הייתה הירידה מינורית בהרבה.
כלומר- שיעור התנודתיות בהפרשת המלטונין לאורך שעות היממה ,אצל האנשים שאינם סובלים מהתסמונת- בולטת מאד; ביחס לבעלי ADHD.
לסיכום : בשינה אפקטיבית- חשובה האיכות ולא רק הכמות. אין די בהימצאות במיטה, למשך הזמן הנחוץ...בעלי ADHD- הינם בעלי סיכוי רב בהרבה לסבול משינה טרופה , על כל השלכותיה. הגילוי המחקרי החדש הזה- פותח אפשרות נוספת לטיפול בהפרעות השינה שלהם.
*עבודת מחקר של צוות בריטי-גרמני, שפורסמה בעיתוןMOLECULLAR PSYCHIATR בנובמבר 2011,
